Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κάλεσμα σε λαϊκή συνέλευση


Κάλεσμα σε λαϊκή συνέλευση την Κυριακή 09/01/2011 ώρα 11:00 π.μ. στο θεατράκι του πάρκου «Άρης Βελουχιώτης»

Σας καλούμε στην 3η λαϊκή συνέλευση, για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία συνδιαμόρφωσης των θέσεών μας, για το πώς θέλουμε το πάρκο και να συναποφασίσουμε την συνέχεια αυτής της κοινής προσπάθειας, που αποδέκτη έχει την διοίκηση του δήμου.

Blog: parkoelliskaivaltetsiou.blogspot.com

Λαϊκή Συνέλευση Πάρκου «Άρης Βελουχιώτης»







1η λαϊκή συνέλευση
31/10/2010





2η λαϊκή συνέλευση

21/11/2010


Ιστορικό, Αρχές και Θέσεις για το πάρκο «ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ»

ΠΑΡΚΟ «ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ» Έλλης & Βαλτετσίου στην Πετρούπολη

Πρόταση κατοίκων της Πετρούπολης για την λειτουργική, περιβαλλοντική & αισθητική αναβάθμιση του χώρου, ώστε να αποδοθεί ο «απαξιωμένος» δημόσιος χώρος και πάλι στους κατοίκους.
Ιστορικό:

Πρόκειται για ένα δημόσιο ελεύθερο χώρο που έχει διαμορφωθεί, την δεκαετία του ’90, σε μικρό πάρκο και αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της γύρω περιοχής και όχι μόνο.

Κάποτε επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί «παράνομα» ένας χώρος καφέ- αναψυκτήριου που θα καταλάμβανε όλον τον χώρο – πλατεία που βρίσκεται προς την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, την μοναδική σχετικά μεγάλη επίπεδη επιφάνεια που υπάρχει μέσα στον χώρο. Ευτυχώς οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και δεν έγινε. Όμως εδώ και πάνω από δύο χρόνια οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να το αναπλάσουν, εφαρμόζοντας μια μελέτη που προέβλεπε ουσιαστικά το ξήλωμα όλων των διαμορφώσεων (δρομάκια, πλατώματα, καθιστικά κλπ εκτός από το θεατράκι που έμενε στην θέση του) και όλων των φυτεμένων περιοχών, εκτός από τα περισσότερα μεγάλα δέντρα που θα παρέμεναν, αν βέβαια γλίτωναν από τα μηχανήματα εκσκαφών… για να γίνει ουσιαστικά όλος ο κεντρικός χώρος παιδική χαρά στρωμένη με «ανακυκλωμένο» μαύρο καουτσούκ. Κόστος έργου περίπου 250.000 Ευρώ.

Οι κάτοικοι και πάλι σταμάτησαν τις μπουλντόζες που είχαν μπει και γκρέμιζαν απροειδοποίητα τις κατασκευές από μπετόν και τις πλακοστρώσεις. Απεδείχθη ότι δεν υπήρχε άδεια από το δασαρχείο για την κοπή οπουδήποτε φυτού (θάμνου ή δέντρου) και οι εργασίες σταμάτησαν. Έμειναν μισογκρεμισμένες κατασκευές στην περιοχή που άρχισε το ξήλωμα και ένα κοντέινερ του εργολάβου στην οδό Βαλτετσίου, να αποτελεί πρόβλημα στην γειτονιά. Το πάρκο εγκαταλείφθηκε από τότε και άρχισε η κατάρρευση: σπασμένα φώτα και παγκάκια, κατεστραμμένο σύστημα αυτόματου ποτίσματος, θάμνοι χωρίς να κλαδεύονται, μπάζα και αποξηλωμένες πλάκες, ερειπωμένες τουαλέτες κλπ. κλπ. Φυσική συνέπεια να μην μπαίνει και κόσμος, άρα να νεκρώνει ένας πολύτιμος δημόσιος χώρος.

Και ώ του θαύματος, τρεις βδομάδες πριν από τις πρόσφατες Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές, η μπουλντόζα έκανε πάλι ένα πρωί, απροειδοποίητα όπως πάντα, την εμφάνισή της στο Πάρκο. Πάλι οι κάτοικοι σταμάτησαν τα έργα ανάπλασης του Δήμου, που όπως φάνηκε δεν είχε αλλάξει τίποτα στην μελέτη, όπως είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν. Μόνο είχαν φροντίσει να υπάρχει μια απόφαση από την Περιφέρεια, της τελευταίας στιγμής (12/08/2010), που προβλέπει επισκευές, διαπλατύνσεις, πλακοστρώσεις.

Οι κάτοικοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώθηκαν και πραγματοποίησαν δύο Λαϊκές Συνελεύσεις στον χώρο, έκαναν κάποιο καθάρισμα και κλάδεμα, ανάρτησαν «πανό» διαμαρτυρίας και ζωντάνεψαν το πάρκο με μια «συλλογική κουζίνα» που προηγήθηκε της πρώτης συνέλευσης η οποία έγινε μια Κυριακή πριν από τις εκλογές. Η δεύτερη συνέλευση έγινε μετά τις εκλογές παρουσία και του νέου δημάρχου.

Οι κάτοικοι με πολύ ωριμότητα παρουσίασαν τις απόψεις τους για το πώς θα ήθελαν να διαμορφωθεί ο χώρος και δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας για να φτιάξει ένα κείμενο που θα εκφράζει συνοπτικά τις απόψεις των κατοίκων και θα παρουσιασθεί προς τελική συζήτηση στην επόμενη λαϊκή συνέλευση.

Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση του Πάρκου, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας κι’ αυτό θα γίνει είτε με την διαμεσολάβηση του Δήμου, είτε από εμάς τους ίδιους.


Αρχές και Θέσεις που διατυπώθηκαν από τους κατοίκους:



Τα σημεία στα οποία υπήρξε κοινή άποψη είναι:

  •       Λειτουργική βελτίωση και προσβασιμότητα με ράμπες σε όλες τις περιοχές του Πάρκου από παιδικά καρότσια και γενικότερα από άτομα με δυσκολία στην κίνηση.
  •       Δυνατότητα να υπάρχει ορατότητα μέσα στην περιοχή του Πάρκου, για όσους κινούνται στους περιμετρικούς δρόμους.
  •     Η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είναι ήπια και με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
  •     Λιγότερο μπετόν και περισσότερο χώμα και πράσινο.
  •    Το κόστος να είναι το μικρότερο δυνατόν και το πλεόνασμα των χρημάτων να διατεθεί για άλλες ανάγκες του δήμου, κατά προτίμηση σε σχολικό κτίριο ή βρεφονηπιακό σταθμό.
  •     Να μην κοπεί κανένα δέντρο, αντίθετα οι θάμνοι, είναι κοινή απαίτηση να κοπούν στις περιοχές που δημιουργούν προβλήματα στην εποπτεία και την λειτουργικότητα του χώρου.
  •     Καλός φωτισμός για το βράδυ
  •     Αποκατάσταση του εξοπλισμού (παγκάκια, βρύση, κάδοι για σκουπίδια, αυτόματο πότισμα κλπ.)
  •     Δημιουργία παιδικής χαράς διάσπαρτα μέσα στο Πάρκο, κάτω από δέντρα κατά προτίμηση, σε καλά επιλεγμένα σημεία για την εύκολη παρακολούθηση των μικρών παιδιών από τους συνοδούς τους. Τα παιχνίδια να είναι ασφαλή, καλαίσθητα, να ψυχαγωγούν, να ασκούν και να προάγουν την δημιουργικότητα των παιδιών, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά.
  •     Όσες νέες φυτεύσεις προβλεφθούν να γίνουν, θα πρέπει τα φυτά να είναι φιλικά στο φυσικό περιβάλλον και το Αττικό τοπίο (όχι στο γκαζόν και τα ξενόφερτα ακριβοπληρωμένα φυτά, ναι στα αρωματικά και βότανα).
  •     Οι κατεστραμμένες τουαλέτες θα μπορούσαν να γίνουν μια μικρή αποθήκη για τις ανάγκες του πάρκου και των ανθρώπων του Δήμου που το φροντίζουν.
  •     Προστασία με μεταλλικές μπάρες στην άκρη του πεζοδρομίου, όπου υπάρχουν έξοδοι από το Πάρκο.
  •     Δημιουργία εισόδου στο Πάρκο και από την οδό Έλλης.
  •     Η ονομασία του Πάρκου «Άρης Βελουχιώτης» να εκφρασθεί με τον κατάλληλο τρόπο μέσω κάποιου έργου τέχνης (ιστορική μνήμη).
  •     Απομάκρυνση του κοντέινερ από την οδό Βαλτετσίου, γιατί δημιουργεί κινδύνους στους πεζούς και τα διερχόμενα αυτοκίνητα, είναι εστία ρύπανσης και αισθητικής υποβάθμισης.
  •     Σύνδεση του πάρκου, μέσω ποδηλατόδρομου, με το Άλσος του Αγίου Δημητρίου.
  •     Οι υπάρχουσες πλακοστρώσεις στα μονοπάτια και τα πλατώματα, είναι ένα θέμα που χρειάζεται να συζητηθεί στην επόμενη λαϊκή συνέλευση, αν θα παραμείνουν ή όχι. Είναι πολύ βασικό θέμα που αφορά την λειτουργικότητα, το κόστος κατασκευής και συντήρησης, την συντήρηση την ίδια και τον χαρακτήρα του Πάρκου.

Λαϊκή Συνέλευση Πάρκου «Άρης Βελουχιώτης»